logoSziasztok!
Nem leszek elérhető 06.21-től!
Nyitás 07.01.
Ez idő alatt, a rendeléseiteket le tudjátok adni email-ben a pumigumi@gmail.com címre!
A rendelés menete menüpontban részletesen megtaláljátok hogyan rendelhettek!

Lánc ápolásaMegéri rendszeresen befújni a láncot, bár nagyjából mindenki tisztában van azzal, hogy motorunk meghajtóláncát (hacsak nem kardános vagy szíjas a bringa) kenni kell, mégis elevenítsük fel, hogy miért és hogyan kell ezt tennünk. A lánc élettartamára döntő hatással van annak ápolása. Egy teljesen gondozatlan, szabadon futó lánc, lehetséges élettartamának akár tizede alatt elkophat és megnyúlhat. Extrém esetben el is szakadhat, ami jobb esetben kellemetlen, rosszabb esetben eltöri a blokköntvényt, vagy esetleg feltekeredik és megállítja a hátsó kereket menet közben, aminek következményei beláthatatlanok. Ezek közül egyik sem elfogadható mértékű kockázat.
Ezzel szemben egy gondosan ápolt lánc az átlagos, előre kalkulált futásteljesítmény duplájára is képes lehet (bár ebben jelentős szerepet játszik a vezetési stílus is) tehát jobban tesszük, ha néhanapján rászánjuk azt a pár percet a karbantartásra.


Mikor kell fújni?


Amikor az olajréteg kezd lekopni a láncról. Ennek látványos jele, amikor a portól sötét olajfilm alól kibukkan a fém eredeti színe, vagyis a lánc elkezd kifényesedni.


Hogyan kell fújni?

Egyenletes, vékony rétegben kell felvinni a láncspray-t, felesleges „eláztatni” a láncot.
Ezután kb. 10 percig várni kell az indulással, amíg a spray hordozóanyaga elpárolog, így a lánc nem fogja teleszórni a motort, a kereket és a ruhánkat olajjal.Hová kell fújni?Az O vagy X gyűrűs láncoknál a görgőkre és a gyűrűkre egyaránt. Gyűrű nélküli láncoknál a szemek súrlódó felületei közé is kell láncspray-t juttatni, ezeknél lehetőleg a lánc belső oldaláról, hiszen menet közben az olaj a centrifugális erő hatására kifelé indul, így eljut a csapok másik oldalára is. Most arról ejtünk pár szót, hogyan tisztítsuk a láncot, hogy közben NE tegyünk kárt benne, és ne csökkentsük le az élettartamát! A lánc a motor leggusztustalanabb alkatrésze. Koszos, olajos, de bármilyen meglepő, így érzi magát igazán jól, és működik tökéletesen. Ha valaki mégis szeretné megtisztítani, akkor semmiképpen ne használjon hozzá benzint, vagy féktisztítót, mert az megmarja a láncszemek közötti gumigyűrűket (ha vannak). Ezek azután elengedik a kenőanyagot, és a lánc hamarosan tönkremegy. A vizes bázisú Brigeciol vagy más kimondottan erre gyártott lánctisztítók nem bántják a gyűrűket. Nagynyomású mosóval közelről tilos mosni!!! A tisztítás után a kerék lassú forgatása mellett ronggyal töröljük le a maradék szennyeződést.

A lánc feszességének beállítása, a megnyúlt lánc cseréje


A meghajtóláncnak nem szabad sem túl feszesnek, sem túl lazának lennie. Előbbi esetben rongálja a meghajtó tengely- és kerékcsapágyakat, vagy akár el is szakadhat. Utóbbi esetben le is ugorhat a lánckerékről, ami további bonyodalmak kezdetét jelenti. Minden motornál más és más feszesség a megfelelő és érdemes megnézni a gépkönyvben a helyes értéket. Némelyik motornál még egy, a lengővillára ragasztott kis információs táblácska is található, amin általában megjelölik a gumi megfelelő nyomását, illetve a megfelelő láncfeszességet . Ha ez nem áll rendelkezésre, akkor pedig egy kis segítséggel meg lehet oldani. (üljön rá a motor gazdája és így terhelés alatt legyen 2-3 cm lógása a láncnak maximum-ezzel nagyon nem nyúlhatsz mellé) A beállítás kis kézügyességgel, és néhány szerszámmal elvégezhető otthon is, akinek mégsem menne, vagy még nem próbálta, az forduljon szakemberhez, vagy rutinosabb motoros társaihoz segítségért. Nagyon fontos! A lánc beállítása után tekerjük arrébb a hátsó kereket, és ellenőrizzük ismét a lánc feszességét. Nagyon gyakori ugyanis, hogy a lánc „szakaszosan nyúlik”, vagyis egyik része jobban, másik kevésbé és forgás közben hol túlságosan feszes, hol túlságosan laza lesz. Az ilyen lánc egyértelműen a végét járja, sürgősen le kell cserélni, nem kell megvárni, amíg kifogyunk az állítási lehetőségekből.

Vajon mennyit bírhat még?


A szakaszosan vagy teljesen megnyúlt lánc cseréjével nem érdemes várni, kísérletezni, hogy meddig bírja még. Ez pontosan olyan, mint egy kopásjelzőig kopott fékbetét vagy gumi. A motor üzembiztonsága múlik rajta. Speciális szerszámok nélkül (főleg a nittelő szem összenyomásához szükséges szerszám nélkül) esélytelen a szakszerű csere, ezért érdemes mindig szakemberhez fordulni. Láncot érdemes mindig lánckerekekkel együtt cserélni, így garantálható a leghosszabb élettartam.